редица

редица
ряд
* * *
ред м, реди́ца ж
ряд

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Смотреть что такое "редица" в других словарях:

 • редица — същ. върволица, фаланга, колона, низ, верига, серия, ред същ. много, изобилие, множество, известен брой същ. поредица същ. система същ. разни, различни, няколко същ. цикъл, рутина …   Български синонимен речник

 • прогресија — (лат. progressio) 1. движење напред, напредување, постепено движење 2. мат. низа од броеви или големини што постепено растат или се намалуваат според определено правило аритметичка прогресија редица броеви во која секој следен број се добива од… …   Macedonian dictionary

 • Рабочий молодёжный союз — (РМС, болг. Работнически младежки съюз, произносится ремс)  молодёжная организация, объединяющая трудовую молодёжь Болгарии. Его члены назывались ремсисты. Союз создан в 1928 году по инициативе БКП (тесные социалисты), для легализации… …   Википедия

 • кордон — (фр. cordon) 1. гајтан, врвца лента (на орден) кордон бле (фр. cordonbleu) кул. сина лента како ознака за умешност, одличен, првокласен готвач, кулинарски мајстор 2. арх. горен венец на симс 3. вој. верижна воена стража за заштита на границата од …   Macedonian dictionary

 • литија — (грч. litaneuo моли, пита) 1. во православната црква: а) молитва спроти недела и спроти празник, на вечерна, со осветување на леб; 6) процесија на верници со свештенството и со црковни бајраци, како манифестација на набожноста, на големи празници …   Macedonian dictionary

 • медисон — (анг. madison) друштвен танц што настанал во Америка во 1962 година, по твистот, и бргу навлегол во Европа се засновува врз ритмите на бугито може да се танцува во двојки, поединечно или во редица фигурите со нозете ги имитираат буквите од… …   Macedonian dictionary

 • мончи — (анг. monchey) друштвен танц што настанал во Англија околу 1965 година сите танцувачи, наредени во редица, се држат за рамената првиот игра според ритамот на музиката што сака и како сака, а другите го имитираат потоа тој оди на крајот, а… …   Macedonian dictionary

 • рампа — (фр. rampe) 1. теат. а) редица светилки на предниот крај на сцената; 6) ниска преграда што ги затскрива тие светилки 2. издигнато место од кое се товара стока во автомобили и вагони 3. коса површина од штици на скелиња за пристап на работниците и …   Macedonian dictionary

 • ранжира — (фр. ranger) 1. распореди/распоредува, размести/разместува 2. построи/ постројува, среди/средува 3. постави/ поставува во редица железнички вагони …   Macedonian dictionary

 • шпалир — (гер. Spalier) 1. два паралелни реда построени војници, свртени со лицето едни кон други, меѓу кои минува некоја истакната личност на која така и се оддава почест 2. редица овошки покрај ограда …   Macedonian dictionary

 • верига — същ. синджир, железа, окови, букаи същ. колона, кордон, редица, низ, връзка, ред, последователност, следствие, продължение същ. ярем, робство, подчинение, зависимост същ. скоба, греда същ. поредица, серия, система същ. ци …   Български синонимен речник


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»